22 Mart 2014 Cumartesi

Köfteli Patlıcan Sarma

Bu yemek çok pratik, çok lezzetli ve az malzemesine göre epey bereketli...

Dün akşam yaptım, bir tane bile kalmadı. :)

(3-4 kişilik)
Malzemeler:

2 adet patlıcan (mümkün olduğunca uzun ve iri olanlarından)
200 gr. kıyma
Ekmek içi (göz kararı)
1 soğan
3-4 diş sarmısak
Kimyon, toz kırmızı biber, nane, tuz
Zeytinyağı

Sosu için:

1/2 kutu domates püresi
Biraz su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Kekik

Yapılışı:

Kıyma, ekmek içi, soğan rendesi, ezilmiş sarmısaklar ve baharatları karıştırarak köftemizi yoğuruyoruz. Buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz.(Aynı gün pişirmeyecekseniz 1 gün dinlendirmeniz daha iyi sonuç verir.)

2 patlıcanı alaca soyup uzunlamasına dilimliyoruz. Uzun dilimlerimizi de enlemesine ortadan ikiye bölerek kısaltıyoruz. İnce patlıcan dilimlerimizi ısıttığımız tost makinesinde hafif yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişirirken üzerine fırça ile çok az zeytinyağı sürün. Patlıcanların tam olarak pişmelerini değil, sarılacak kıvamda hafif yumuşak hale gelmelerini istiyoruz.

Pişen patlıcanları bir tabağa alıp soğutuyoruz. 

Köftelerden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp oval şekilde yuvarlıyoruz. Patlıcan diliminin geniş ucuna koyup, patlıcanı sarıyoruz, bir kürdanla iki ucu sabitleyip (kürdanı diklemesine batırıyoruz) ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Patlıcanları önce sossuz olarak fırına veriyoruz. 150 derecede yaklaşık 15 dakika pişecek, amacımız köftelerin içlerinin pişmesini sağlamak. Daha sonra domates püresi, su, yağ ve kekik karışımını patlıcan sarmalarının üzerine yayıp tekrar 15-20 dakika (aslında kızarana kadar) fırınlıyoruz. Son rotüş olarak, dilimli tost kaşarlarını dörde bölüp her bir kare parçayı kürdanlara geçirdim, tekrar 1 dakika kadar, kaşarlar erisin diye fırınlıyoruz.

Afiyet olsun. :)

0 yorum :

Yorum Gönder