12 Mart 2014 Çarşamba

Köfteli Yoğurt Çorbası

Malzemeler:

Köftesi için:
250 gr. yağsız kıyma
1/2 çay bardağı pirinç
Kimyon, karabiber, tuz

Terbiyesi için:
1-1,5 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 kaşık un

Çorba için:
5 bardak su (tercihen 2 bardak su, 3 bardak et suyu)
1 orta boy soğan
1-2 diş sarmısak
Tuz

Üzerine:
Tereyağ
Nane


Yapılışı:

Köftelik malzemeleri karıştırıp, iyice yoğuruyoruz. Vakit varsa birkaç saat dolapta dinlendirmekte fayda var. Daha sonra fındıktan biraz büyük parçalar halinde yuvarlayıp, hafif unlayıp bir tepsiye ya da düz bir tabağa alıp bekletiyoruz.

5 bardak su-et suyu karışımını, rendelenmiş soğan, ezilmiş ya da tercihinize göre bütün kullanacağınız sarmısak dişleri ve köftelerle birlikte ocağa koyup kaynamaya bırakıyoruz. Köfteler iyice piştiğinde, ayrı bir kapta çırpmış olduğumuz yoğurt, un, yumurta karışımını çorbanın suyuyla açıyoruz. Bu adım, terbiyenin topaklanmaması için önemli. Sıcaklığı artmış ve seyrelmiş oluyor. Terbiyeyi çorbaya ip gibi akıtarak, bir yandan durmadan karıştırıyoruz. Bu adımı yavaş yapın lütfen, yoksa un topaklaşır, yumurta pişer. Tuzunu da ayarlayıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan çorbanın altını kapatıyoruz.

Ayrı bir sahanda biraz tereyağını eritip, nane ekliyoruz ve kızdırdığımız karışımı çorbanın üzerine dağlıyoruz.







Afiyet olsun :)

0 yorum :

Yorum Gönder