Beslenme Üzerine - 4

1 2 3 4 5 6 

- Her şeyden önce kırmızı et yemeyi ihmal etmemeli, hayvansal demirin diğer önemli kaynaklarından, yani hindi eti, tavuk eti, balık yemeye de özen göstermelisiniz (balık, tavuk yerken siyah renkli bölgelerini tercih ederseniz daha çok demir kazanırsınız). Bezelye, kabak, semizotu, taze fasulye, bakla, karnabahar ve diğer kalın yapraklı sebzeler, bakliyat grubu yiyecekler de demirden zengindir. Özellikle bitkisel kaynaklı demirden daha fazla faydalanabilmek için C vitamininden zengin yiyecekleri de aynı zamanda almaya çalışmak gerekir. Mesela kuru fasulye, nohut, mercimek pişirirken içine domates, kırmızıbiber ekleyebilir, yemeğinizi portakal suyu ve diğer meyve sularıyla zenginleştirebilirsiniz.  

- Yiyeceklerle kazanılan doğal antioksidanlar kesinlikle daha etkili oluyor. Bazı antioksidanların "hapa veya kapsüle sıkıştırılmış" halleri işe yaramıyor. Domatesteki kırmızı mucize likopen de böyle bir antioksidan. Onu mutlaka doğal yoldan kazanmanız gerekiyor. Likopenin hapları işe yaramıyor. Likopen domates, karpuz gibi "kırmızı" yiyeceklerde bulunan çok güçlü bir antioksidan. Kayısı, pembe greyfurtta da var. Likopeni kazanmak için domatesi yemeli, suyunu, çorbasını içmeli, salçasından, ketçabından faydalanmalısınız. Kışın greyfurt, yaz aylarında da karpuz, kayısı yemelisiniz. Bu güçlü antioksidan kadın sağlığını tehdit eden pek çok soruna karşı önemli bir koruma sağlıyor.

- Bu yiyeceklerin en önemli özelliği yemek yemenize rağmen ortaya çıkan açlık krizlerinizi ve tatlı isteğinizi kontrol altına almaya yardımcı olmalarıdır: Yumurta, mercimek, nohut, kurufasulye, yeşil salata, yeşil çay, elma, armut, çorba, yağsız kırmızı veya beyaz et, greyfurt, tarçın, sirke, ceviz, fındık ve badem, yulaflı kahvaltılık gevrek.

- Bir meyve veya sebzenin hatta tahıl veya bakliyatın antioksidan gücünü tahmin etmenin en kolay yolu renkleridir. Renkli (özellikle koyu renkli, yeşil, siyah, mor, kırmızı, mavi, sarı, turuncu) olanlarda antioksidan moleküller daha çok bulunuyor. Kırmızı fasulyenin beyazdan, siyah üzümün beyaz üzümden daha fazla koruma gücü var. Nar, yeşil çay, domates, lahana ve kan portakalı, kırmızı greyfurt, Trabzon hurması gibi yiyecekler ile rezene, zerdeçal da kanserden korunmada faydalı olabiliyor.

Bal ve tarçın ayrı ayrı kullanıldıklarında farklı sağlık sorunlarının çözümünde önemli faydalar sağlıyor. Bal bağışıklık sistemini güçlendirirken, tarçın kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırıyor. Ceviz büyüklüğünde balı 1/4 fincan ılık su içine koyup, bir çay kaşığı toz tarçın ekleyerek elde edeceğiniz krem benzeri yapıyı ağrılı eklemlerinizin üzerine sürdüğünüzde ekleminizdeki ağrının azaldığını veya aynı karışımı ince bir dilim ekmeğe sürüp yediğinizde hazımsızlık sorunlarınızın azaldığını görebilirsiniz.



0 yorum :

Yorum Gönder