Beslenme Üzerine

1 2 3 4 5 6 

- Kekiğin birçok faydası olmasına rağmen, guatr hastaları ve hamileler tarafından kullanılmaması gerekmektedir.Guatrı olan hastalarda kekik kullanımı ile halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı meydana gelmektedir. Hamile bireylerde de düşük riskini artırmaktadır. Bu yan etkilerle birlikte kekik yağının tümör yapıcı madde olduğu ve karaciğer üzerinde zararlı etkileri olduğu bilinmekte ve dikkatli kullanılması önerilmektedir.

- Etler ızgara edilirken damlayan su ile vitamin B2, B12 ve folik asit kaybı olur. Bu su bir kap içinde toplanabilir ve sos olarak kullanılabilir. Etin çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üstüne konup veya aleve çok yakın olarak tutularak pişirilmesi sırasında sağlık açısından zararlı (kanser yapabilen) öğeler oluşur. Bu nedenle etler ızgara edilirken et yüzeyinin ısı kaynağından en az 15 cm uzakta olması gerekir.

Kırmızı et ağırlıklı beslenmek hazımsızlığa direk neden olmaktadır. Diğer bir besin ise muz. Sıklıkla muz yiyen bireylerde hazmetme zorlaşmakta ve sindirim güçlüğü hızlanmaktadır. Ayrıca kepekli ekmek ve tüm ürünler, diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul, beyaz lahanadır. Hazımsızlığı önleyen besinler ise yemek ardından içilen açık limonlu siyah çay, bitkisel içerikli bazı çaylar, filtre edilmiş kahve, elma, ceviz, sorbet gibi meyve bazlı dondurulmuş şerbetler, domates dilimleri, taze tarhun otu, anason, rezene ve kimyon. 

Bayat ekmekler su buharına tutularak yeniden taze hale getirilebilir. Bunun için tencerede kaynayan, su üzerine kevgir konur, üzerine ekmekler yerleştirilir ve üzerleri bir kapak ile örtülür ve ekmekler birkaç dakika buharda tutulur. Böylece kaybettiği suyu yeniden kazanan ekmek taze görünümünü elde eder. 

- Unun, ayrıca pilav ve dolma yaparken şehriye ve pirincin pembeleşinceye kadar kavrulması protein kaybına neden olur.

- Tarhana; yoğurt, un veya yarmanın karıştırılıp mayalandırılması ve kurutulması ile elde edilen çok değerli bir besindir. Kurutma işlemi güneşte yapılırsa vitamin B2, B6 ve folik asit değerlerinde büyük ölçüde kayıp olur. Bu nedenle gölgede, üzeri ince bir bezle örtülerek veya fırınlarda kurutulmalıdır. Fırında kurutmak için tarhana küçük parçalar halinde fırın tepsilerine serilmeli, eğer fırın derecesi ayarlanamıyorsa fırının ağzı açık olarak ısı artışı kontrol edilmelidir. 

0 yorum :

Yorum Gönder