Beslenme Üzerine - 2

1 2 3 4 5 6 

- Sütlü tatlıları pişirirken şekerin önceden eklenmesi protein değerinin azalmasına neden olur. Şeker, tatlının ocaktan indirilmesine yakın eklenmelidir.

Sade şeker, şekerli içecekler, hamur tatlıları, bisküvilerden uzak durmak en sağlıklısı. Bunun yerine az yağlı, az şekerli, kuru yemişli kekler veya az yağlı süt ve az şeker ile hazırlanmış pudingler, meyveli tatlılar, çikolata kırıntılı az şeker ve az yağ eklenmiş kurabiye veya meyve tartları haftada 2-3 kere 1 porsiyon olarak yenilirse kilo vermenizin durmasına engellenmiş olur.

Mümkün olduğunca az suda ve az pişirerek yemek daha hızlı kilo verdirmekte ve kanser yapıcı maddelerin vücuttan hızlı bir şekilde atılmasını sağlamaktadır.

- Salata, çorba ve yemeklerinize limon suyu (kesinlikle taze) eklemek yediğiniz şeyin glisemik yükünü azaltıyor. Sirkenin de aynı etkiyi yaptığı biliniyor. Sirkeli bir salatanın glisemik yükü yaklaşık %30 azalmış oluyor.  

Baharatların her türlüsü, hatta acı biberli doğal soslar (kırmızıbiber, jalapeno, karabiber) glisemik indeksi azaltabiliyor. Tarçın çok etkili bir glisemik yük azaltıcısıdır. Her gün bir veya iki çay kaşığı tarçının yiyeceklere ilavesi ciddi bir avantaj sağlayabiliyor.  

- Bir yiyecek ne kadar çok pişirilir, haşlanır, ezilip öğütülürse, ne kadar çok inceltilip hırpalanırsa (!) glisemik yükü o oranda artar, kilo ve sağlık açısından zararlı olabilme potansiyeli o ölçüde belirginleşir. O yüzden sebzeleri ve salataları çok küçük doğramamaya özen gösterin.  

Meyveler olgunlaştıkça glisemik indeksleri yükselir. Meyveyi olduğu gibi yemek daha düşük glisemik indeks anlamına gelir. Örneğin elma yemek elma püresi yemekten, elma püresi yemek elma suyu içmekten daha doğrudur. Meyve salatalarından da uzak durmalısınız.  

Beyaz pirincin glisemik indeksi çok yüksektir (70'den fazla). Buna karşılık kahverengi pirincin Gı'si daha düşüktür. Bulgur pirince oranla çok daha düşük glisemik indekse sahiptir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yemek çok daha doğru bir seçimdir. Dört kaşık bulgur pilavının aynı miktar pirinç pilavına oranla kilo yapıcı etkisi yarı yarıya azdır.


0 yorum :

Yorum Gönder